top of page

Introducere

      Trauma generaÈ›ională, cunoscută È™i sub denumirea de traumă intergeneraÈ›ională, se referă la transmiterea experienÈ›elor traumatizante sau a factorilor de stres de la o generaÈ›ie la alta. Acest tip specific de traumă apare adesea ca urmare a unor experienÈ›e personale directe, martor fiind la acte de violență sau trăind în medii unde ameninÈ›area violenÈ›ei este constantă. Astfel de traume se pot manifesta în diverse moduri, inclusiv prin anxietate, depresie È™i tulburare de stres posttraumatic (PTSD).

        Această formă de traumă psihologică poate duce la probleme de sănătate fizică È™i mentală, precum È™i la dificultăți sociale È™i emoÈ›ionale. De exemplu, copiii care cresc în familii afectate de violență domestică È™i care sunt traumatizaÈ›i în copilărie pot dezvolta anxietate sau depresie la vârsta adultă. Ei pot, de asemenea, să întâmpine dificultăți în a avea încredere în oameni sau în a forma relaÈ›ii intime — acest ciclu de traumă nerezolvată poate afecta mai multe generaÈ›ii de-a lungul timpului.

              Trauma generaÈ›ională poate fi transmisă prin ADN de la un membru al familiei la altul. Unele persoane sunt predispuse la aceasta, dar este important de menÈ›ionat că nu toÈ›i cei care experimentează trauma intergeneraÈ›ională dezvoltă simptome legate exclusiv de experienÈ›ele lor. Este o traumă complexă, iar mulÈ›i factori sunt implicaÈ›i în dezvoltarea acestei traume moÈ™tenite, inclusiv rezilienÈ›a È™i accesul la resurse

20240427_STD001_edited.jpg

© 2035 by Site Name. Powered and secured by Wix

bottom of page