Proiect de atestat
Perpetuarea traumei
Trauma intergenerațională se transmite printr-o combinație de comportamente și factori genetici.
Ciclurile de abuz pot duce la traume repetate din generaÈ›ie în generaÈ›ie. De exemplu, părinÈ›ii pot considera că abuzul fizic este cel mai bun mod de a-È™i creÈ™te copiii, dar, în final, acest comportament contribuie la trauma intergeneraÈ›ională. În plus, dacă părinÈ›ii au traume nerezolvate, aceÈ™tia pot dezvolta mecanisme de coping negative pe care le transmit copiilor lor. De exemplu, un studiu din 2015 sugerează că supravieÈ›uitorii genocidului Holodomor din Ucraina aveau tendinÈ›a de a experimenta sentimente de anxietate È™i frică È™i de a adopta comportamente precum stocarea excesivă de alimente. Copiii È™i nepoÈ›ii lor au adoptat ulterior unele dintre aceste strategii negative de coping È™i temeri. Modul în care trauma se transmite poate fi È™i mai subtil. PărinÈ›ii care au experimentat traume pot avea dificultăți în a dezvolta ataÈ™amente pozitive față de copii È™i pot întâmpina probleme în a anticipa nevoile È™i dorinÈ›ele acestora. DeÈ™i această legătura nu este la fel de evidentă precum abuzul fizic, poate cauza probleme de sănătate mentală È™i relaÈ›ionare pentru copii în viitor, cum ar fi incapacitatea de a fi vulnerabili È™i de a avea încredere în partenerii lor.
Trauma poate fi, de asemenea, transmisă prin gene, mai exact prin epigenetică. Epigenetica se referă la modul în care este exprimat codul tău genetic. Diferite experienÈ›e de viață pot „porni sau opri” anumite gene. Dieta mamei în timpulsarcinii, de exemplu, poate determina care gene sunt activate în copilul său, afectând riscul de boli al acestuia în viaÈ›a adultă. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă ai avut o copilărie perfect fericită È™i sănătoasă, poÈ›i experimenta totuÈ™i efectele traumei intergeneraÈ›ionale.
Un studiu din 2018 a arătat că copiii prizonierilor de război din Războiul Civil American aveau rate mai mari de decese premature decât copiii celor care nu fuseseră prizonieri de război, fiind mai susceptibili să moară din cauza unor afecÈ›iuni precum hemoragii cerebrale sau cancer. După ce au fost controlaÈ›i factorii socio-economici È™i culturali, cercetătorii au atribuit această diferență în mortalitate schimbărilor epigenetice cauzate de stresul din lagărele de prizonieri.
Nu este încă pe deplin clar cât de mult pot dura impactele genetice ale traumei intergeneraÈ›ionale la oameni. Unele studii pe animale sugerează că schimbările epigenetice legate de schimbările de mediu pot persista până la 10 generaÈ›ii.
